Min Lions LRF 2020 Nettbutikk

Medlemsnytt

Forsiden > Medlemssenter > Medlemsnytt > Mina har tegnet årets fineste fredsplakat
Mina har tegnet årets fineste fredsplakat

FREDSVINNER: Mina Strøm (i midten) har vunnet Lions Fredsplakatkonkurranse både lokalt, på distriktsnivå og nasjonalt. Hennes gode Lionsvenner, fra venstre: Harald M. Baarli fra Sørum Lions, Lill Alver som er guvernørrådsleder (styreleder) i Lions Norge, Ragnhild Nysted fra Romerike Skanse og distriktsguvernør (distriktsleder) Knut Olav Gaaseby.

Mina har tegnet årets fineste fredsplakat

Lions hedret nasjonal vinner i internasjonal tegnekonkurranse for barn på Sørumsand skole fredag 17. desember. Se intervju med vinneren.

(Klikk på pilene på bildet øverst for å se tegningene til de distriktsvinnerne).

Lions Fredsplakatkonkurranse er en årlig internasjonal tegnekonkurranse for barn mellom 11 og 13 år. Målet er å oppmuntre til refleksjon og kreativitet rundt fredstanken. Det er nytt tema hvert år, og for 2016-2017 var oppgaven "En feiring av fred" (A celebration of peace). 

Mina Strøm (12) går i 7. klasse på Sørumsand skole. Hun har valgt følgende sitat til den flotte tegningen: "Et smil er såkornet til vennskap, forståelse og fred".

Hvordan føles det å være klassevinner, skolevinner, distriktsvinner og nå nasjonal vinner i tegnekonkurransen, spurte guvernørrådsleder Lill Anita Alver.

- Det var rart, jeg ble veldig overrasket, sier den dyktig unge kunstneren om hun fikk vite at hun hadde vunnet, også nasjonalt. Hun har som 450 000 andre barn over hele verden denne høsten tegnet en plakat om fred, nærmere bestemt en kreativ refleksjon over temaet «En feiring av fred».

Hva tenkte du da du tegnet?

- Jeg har forsøkt å få med alt som er viktig, sier hun om hva hun tenkte da hun tegnet. Barn som holder hender er et fint symbol, synes jeg. 

Hva synes du er viktig for å bygge fred i fremtiden?

- Voksne må slutte å sloss, de må lære seg å snakke sammen, sier Mina.

Utfordring for juryen

Juryen i år har bestått av medlemmer i Lørenskog kunstforening. Fra venstre Haldis Sagvold, Frode Strindin og Hui Juan Melgaarsbakken, holder frem den norske vinnertegningen til Mina Strøm, 7. klasse Sørumsand skole, Sørumsand

Juryen i år har bestått av medlemmer i Lørenskog kunstforening. Fra venstre Haldis Sagvold, Frode Strindin og Hui Juan Melgaarsbakken, holder frem den norske vinnertegningen til Mina Strøm, 7. klasse Sørumsand skole, Sørumsand

Juryen som velger den nasjonale vinneren har i år vurdert syv flotte barnetegninger som alle er distriktsvinnere. Mandag 12. desember ble de enige om en vinner. Juryen innrømmer imidlertid at de hadde en utfordrende jobb i år med mange usedvanlig flotte tegninger. 

Juryen begrunner sitt valg slik:

- Tegningen er ren, klar og oversiktlig, men inneholder likevel mange detaljer. Tegningen uttrykker tydelig temaet for konkurransen, ”En feiring av freden”, slik at budskapet kommer klart frem. Selv om tegningen klart er utført av et ungt menneske (12 år), er den velkomponert og kunstnerisk god.  Det ligger mye godt arbeid bak tegningen.  

Alle skolene i kommunen er med

Elevene i 7. klasse på Sørumsand skole fikk fredag 16. desember besøk av flere representanter fra Lions – to fra lokale klubber, distriktets leder og øverste leder i Lions Norge.

Harald Martin Baarli og Ragnhild Nysted er to ildsjeler i henholdsvis Lions Club Sørum og Lions Club Romerike Skanse. De har i flere år jobbet med å få alle skolene i kommunen med på opplegget. Fredsplakatkonkurransen har vært arrangert internasjonalt i 27 år, og fikk sin spede begynnelse i Sørum i 2008 med to skoler. I dag er alle seks skolene med.

Det ble delt ut fine premier denne fredagen. Som klassevinnere fikk Mina Strøm og Mille Marie Brubakk Borgen hvert sitt gavekort på 500 kroner av de lokale Lionsklubbene. Mina fikk i tillegg 1000 kroner fra distriktet, blomster og diplom. Fra Lions Norge får klassen til Mina en påskjønnelse på 5000 kroner, penger de kan bruke på å gjøre noe hyggelig sammen.

På Sørumsand skole inngår fredsplakatkonkurransen i skoleplanen som et ledd i undervisningen om blant annet FN, menneskerettigheter og fredsarbeid, i tråd med retningslinjene i Kunnskapsløftet.  Rektor Torunn Marigård forteller at elevene jobber med tegningene i over tre uker og bruker timer i både RLE, samfunnsfag og kunst og håndverk. Noen av elevene tar også med seg tegningen hjem for å jobbe med den.

Lionsklubbene i Sørum pleier å stille ut alle tegningene i november/desember i biblioteket, men i år må de vente til våren på grunn av oppussing. - Vi håper vi kan få opp utstillingen i mars, forteller Baarli.

Tegningen til Mina går nå videre til den internasjonale finalen. Den internasjonale vinneren og to familiemedlemmer får en reise til “Lions Dag med FN”, som arrangeres i New York 4. mars 2017. Der får vinneren overrakt en premie på 5.000,- USD. De neste 23 vinnerne mottar en pengepremie på 500,- USD.

FN og Lions

Lions er en frivillig, medlemsbasert humanitær organisasjon med 1,4 millioner medlemmer i over 200 land og geografiske områder. I Norge har vi 10.700 medlemmer fordelt på 440 Lions-klubber.

Lions har en rådgivende rolle i FN når det gjelder humanitære spørsmål, et samarbeid som startet rett etter andre verdenskrig. FN ble stiftet i 1945 og året etter ble Lions grunnlegger, Melvin Jones, kontaktet for å bidra til å utvikle de ikke-statlige humanitære organisasjonene (NGOs).

Fakta om Lions Fredsplakatkonkurranse

  • Lions Clubs International arrangerer i samarbeid med FN hvert år en internasjonal tegnekonkurranse for barn med fred som tema.
  • Lions Clubs International og FN har samarbeidet i over 70 år.
  • Det anslås at 450.000 tegninger årlig er med i konkurransen på verdensbasis.
  • I Norge deltar barn ved rundt 200 skoler.
  • Målet er å fremme kreativitet og refleksjon rundt temaet fred hos barn og unge.
  • I løpet av de siste 27 år har mer enn åtte millioner barn fra nærmere 100 land deltatt i konkuransen.
  • Tema for 2016-2017 "En feiring av freden"

1 kommentar

Kommentarer blir moderert. Om du ser en kommentar du mener bør fjernes så kan du klikke på Rapportér
Kommentar fra George Myhrvold
Rapportér | 11.des 2015 15:17
Fin tegning - imponerende kvalitet på flere av Fredsplakatene i år!

Ny kommentar