Min Lions Medlemssenter Støtt oss Engasjer deg Vårt arbeid LRF 2020 Nettbutikk

Nyheter og aktiviteter

Forsiden > Engasjer deg > Nyheter og aktiviteter > Lions kreftsenter i Minsk er gjenåpnet
Lions kreftsenter i Minsk er gjenåpnet

Bilde 1 av 7. Å innvie et bygg med brød og salt er en tradisjonell skikk i Hviterussland. En lokal dansegruppe tilbyr kommende internasjonal president Gudrun Bjørt Yngvadottir en smakebit. Foto: Einar Lyngar. (NB: Klikk på pilene i bildet for å se flere bilder).

minsk-barn-opptreden

Bilde 2 av 7. Flere herlige oppvisninger med både dans, sang og rap bidro til å gjøre åpningen av familiesenteret til en skikkelig fest! Foto: Rolf Norgren.

minsk_hovedbygget

Bilde 3 av 7. Her er praktbygget som huset familiesenteret Chebotareva. Her får kreftrammede familier i Hviterussland et etterlengtet terapi-tilbud. Foto: Rolf Norgren.

minsk 2016 plate minnetavle

Bilde 4 av 7. Ved to innganger henger en messingplakett – en på russisk og en på engelsk – som oppsummerer samarbeidsavtalen mellom kommunen og Lions, og hva senteret skal arbeide med. Foto: Rolf Norgren.

minsk_terapi-arbeidsgruppe

Bilde 5 av 7. På familiesenteret er det vanlig å jobbe i grupper som en del av terapien. Foto: Rolf Norgren.

minsk_regnbue

Bilde 6 av 7. Her er "regnbueveggen" som hedrer bidragsyterne til Minsk-prosjektet. I det røde feltet står navn på Lions-klubbene i distrikt K som initierte prosjektet. I det orange er det navn på de nordiske landene som har bidratt. I de gule, grønne og lyseblå feltene står navn på bidragsytende klubber i hele Norge. I det mørkeblå hedres de som har gitt minnegaver, og i det lilla feltet er det gitt plass til de aller største beløpene, gaver på 40.000 - 100.000 kroner. Foto: Rolf Norgren.

minsk_leadership-medal-sclava-evang-med-gudrun

Bilde 7 av 7. To av prosjektets ildsjeler får honnør av kommende verdenspresident Gudrun B. Yngvadottir. Viacheslav (Slava) Shcherba (tv) og Erik Evang fikk begge to verdenspresidentens "Leadership medal" for sin innsats for senteret. Gudrun mottar en gave fra Slava, en flott bok om Minsk. Foto: Rolf Norgren.

«
»

Lions kreftsenter i Minsk er gjenåpnet

Et voksende antall familier rammet av kreft får nå et etterlengtet tilbud om terapi i Minsk, Hviterussland. Familiesenteret er finansiert med midler fra Lions i hele Norden.

Åpningen av senteret, som heter "Minsk City Family Center on Chebotareva", fikk et høytidelig og festlig preg, godt hjulpet av strålende vær. Det var en gledelig stund for mange, både brukerne, lokale myndigheter og frivillige, og ikke minst den norske prosjektgruppen som har jobbet for å realisere visjonen om et rehabiliteringsenter for kreftrammede familier siden 1990-tallet.

Verdens verste kjernekraftulykke

Da en av reaktorene ved atomkraftverket i Tsjernobyl smeltet i 1986, ble store mengder radioaktive partikler slynget ut og spredt i omgivelsene og i atmosfæren. 70 prosent av det radioaktive nedfallet havnet i Hviterussland. 23 prosent av landet ble forurenset med radioaktivt nedfall mot 5 prosent av Ukraina og 1,5 av Russland.

Det var spesielt en økning i antall krefttilfeller man fryktet i årene etter ulykken. Verdens helseorganisasjon har fastslått at over 5 000 barn i Ukraina, Hviterussland og Russland har fått kreft i skjoldkjertelen som følge av ulykken, og anslår at mellom 15 000 til 45 000 vil utvikle denne kreftformen de neste tiårene.

Manglet familietilbud

Konsekvensene for familiene som rammes av kreft er mange og skildsmissestatistikken er høy blant disse familiene. Det eneste barnekreftsykehuset i Europa ligger i Minsk, men de driver ikke med familieterapi.

Knut Norgren som var lege og tidligere distriktsguvernør i Lions, så for rundt 20 år siden behovet for oppfølging og rehabilitering for disse barna og deres familier. På slutten av 1990-tallet tok psykologen Andrei Turovets, som selv var far til et kreftsykt barn, initiativ til å få etablert et slikt tilbud. Senteret som da ble etablert, hadde lokaler som var dårlig egnet. Der var det ikke mulighet for overnatting, noe som gjorde tilbudet vanskelig tilgjengelig for familier med stor avstand til Minsk. Turovets var leder for institusjonen, og etter hvert økte staben av høyt kvalifisert personale.

Lions tok initiativ

Lions i Hedmark, Oppland og Øvre Romerike (Distrikt 104 K) gikk i 2001-02 inn for å bygge et senter tilpasset behovene for kreftrammede familier, og samlet inn midler både lokalt, nasjonalt og gjennom et nordisk samarbeid.

Et nesten ferdig bygg ble åpnet i 2011, men allerede mandagen etter ble dørene låst. Flere av kommunens avdelinger (brannvesen, sivilforsvar, teknisk etat, m.fl.) hadde innsigelser mot å tillate bruk av bygget. Pålegg fra en avdeling kunne slå pålegg fra en annen «i hjel». Eksempelvis ble det funnet nye løsninger på rømningsveger flere ganger. Det gikk fire år før det ble bevegelse i sluttarbeidet.

- Det har vært noen utfordringer underveis, innrømmer Erik Evang fra Lions Club Kongsvinger som har vært primus motor for prosjektet i over 15 år. Han forsikrer at ingen midler har forsvunnet i korrupsjon, selv om det var et grovt forsøk i starten av prosjektet.

Festlig åpning

Se herlig film av barna som underholdt under åpningen! OBS - fotografen var litt ustø i starten, men hold ut - det blir bedre!

- NÅ står bygget klart, og er VELDIG fint satt i stand, forteller Evang. Første etasje er ferdig innredet, inventar til annen etasje er under levering, og teknisk utstyr i bestilling. Innredning av tredje etasje, der klienter m/familie kan bo under behandling ved senteret, blir innredet etter hvert.

Barn bidro med å skape en fantastisk stemning på åpningen, med festlig sang og dans. Profesjonelle artister underholdt også med sang og rap.

Myndighetene stilte med bl.a. president Lukasjenkos assistent Alexander Yakobson, minister for Labour and Social Projection (likner vårt NAV), Mariana Shchetkina fra kommunens toppledelse, vår nærmeste samarbeidspartner og leder av kommunens NAV Janna Romanovitch, og regionsjef Denis Ovsiannikov. De utrykte alle stor begeistring for senteret og samarbeidet med Lions.

Fra Belarus Lions kom 4-5 medlemmer fra hver klubb. Vår lokalkontakt gjennom hele prosjektperioden, valgt som leder av den kommunale byggekomiteen, og nå igjen soneleder, Viacheslav (Slava) Shcherba, hadde organisert en meget verdig åpning. Det var til og med en lang rød løper fram til hovedinngang og sideinnganger!

Fra Lions Clubs International – og Island – møtte vår kommende verdenspresident, nå 2. visepresident, Gudrun Yngvadottir og hennes ledsager Jon Bjarni Thorsteinsson. Finland stilte med sin leder Heiki Hemmilä, Danmark med Knud Løkkegaard. Distriktsguvernør Ole Bjørn Hasli representerte både distrikt 104K (som nå heter 104C3) og Lions Norge. Prosjektgruppa, med leder Erik Evang og Belarus-koordinator Einar Lyngar i spissen, var selvsagt med, sammen med tidligere styremedlem internasjonalt, Jann A. Holtet. Det var også flere andre ledere og medlemmer til stedet.

- Vi har fått et vakkert anlegg, praktisk utformet, og bygget ble formelt tatt i bruk allerede mandag 3. oktober, forteller prosjektleder Evang. En del nye spesialister må tilsettes, men de fleste av de dyktige medarbeiderne ved det tidligere senteret har fulgt med over. Det blir spennende å følge utviklingen. Prosjektgruppa har ansvar for at så skjer – i alle fall de første fem årene!