Lions 100 år

Forsiden > Engasjer deg > Lions 100 år > Høydepunkter gjennom 100 år
Høydepunkter gjennom 100 år

Lions Clubs International feirer 100 år i 2017. Her er en oversikt over viktige hendelser og resultater i vår historie.

07.06.1917: Melvin Jones møter representanter fra 27 businessklubber på et hotell i Chicago. De er enige om å forenes og stemme på et navn: Association of Lions Clubs. Jones hadde snudd modellen for businessklubber på hodet: i stedet for å styrke virksomhetens nettverk, vil Lions fokusere på samfunnstjeneste.

1920: Lions Clubs blir internasjonal ved å chartre en klubb i Windsor, Canada. Et av de første prosjektene er en utflukt i en elv for underprivilegerte gutter. Dette var rettskafne menn som gjorde det klart at "bare gutter med et notat fra sine lærere" fikk lov til å delta.

1925: Under den internasjonale convention i Cedar Point i Ohio, bønnfaller Helen Keller Lions om å ta på seg oppgaven som “Knights of the blind in the crusade against darkness.” Kellers veltalende appell ga Lions sin hovedoppgave som "de blindes ridder i korstoget mot mørket".

1930: Lion George Bonham maler en stokk hvit med et bredt rødt bånd for å hjelpe synshemmede etter å ha sett en blind mann streve med å krysse en gate. Klubber markedsfører den hvite stokken med stor iver. I 1956 har alle statene i USA vedtatt en hvit-stokk-lov som gir blinde forkjørsrett på veiene.

1935: Lydbøker for blinde lages og Lions hjelper til med å distribuere bøker og maskiner.

1939: Detroit Uptown Lions Club starter sin egen førerhundskole. «Leader Dogs for the Blind» populariserer førerhunden over hele verden.

1945: Lions bistår i utarbeidelse av FN-pakten, og knytter et varig bånd med FN.

1949: Lions kommer til Norge med etableringen Lions Club Oslo 11. mai dette året. Neste klubb kommer i mai 1951, Lions Club Bergen.

1954: Etter en internasjonal konkurranse blir et offisielt motto vedtatt: "We Serve". Mottoet er innsendt av Lion D. A. Stevenson fra Font Hill, Ontario, Canada. Det var faktisk elleve medlemmer som sendte inn samme forslag, men Stevensons kom først.

1957: Den første Leo-klubben etableres i Abington, Pennsylvania, etter at Bill Graver spurte sin far: "Hvorfor er det ikke en Lions-sponset serviceklubb for unge mennesker?"

1958: H.K.H Kronprins Harald blir Lions høye beskytter i Norge.

1961: Med over 20 klubber anerkjennes Lions Norge endelig som et fullverdig multippeldistrikt, MD 104, som det 25. Lionsland på verdensbasis og det fjerde i Europa.

1961: Melvin Jones, Lions’ grunnlegger og mangeårig generalsekretær, dør i en alder av 82.

1965: Lions Norge får sin første representant (1965-67) i det internasjonale styret, Jan Eric Skappel fra Lions Club Oslo/Holmenkollen.

1966: Den første Lions Røde Fjær-aksjonen arrangeres over hele landet. Formålet er å oppfylle Erling Stordahls drøm om å bygge et nasjonalt aktivitet- og kompetansesenter for funksjonshemmede — Beitostølen Helsesportsenter. Frem til i dag har vi hatt åtte LRF-aksjoner.

1966: Lions Førerhundskole etableres som den første førerhundskolen i Norge. Initiativet kom fra Lionsklubbene Slemdal og Eiksmarka.

1968: Lions Clubs International Foundation (LCIF) etableres.

1971: Etter flere tiår i sentrum av Chicago, flytter hovedkontoret til Lions Clubs International til sin fjerde og siste plassering i Oak Brook, Illinois, 24 km vest for byen.

1976: Den første offisielle norske utgaven av «The Lion» kommer ut med Finn Wellberg som redaktør. Forløperen var det helnorske «Lionsbladet» som ble utgitt første gang i 1956.

1981: Ungdomsorganisasjonen LEO kommer til Norge med Leo Club Oslo/Torshov som den første.

1981: Den første «Helsesportsuka i Tana» gjennomføres. Siden 1998 har denne sommerleiren for funksjonshemmede vært en riksaktivitet med støtte fra Lions i hele landet.

1982: Tulipanaksjonens spede begynnelse starter i Oslo. Året etter trår Vestfold-klubber til med 10.000 importerte tulipaner.

1985: Et norsk katastrofefond opprettes, Norsk Lions Katastrofefond. Den første utbetalingen gikk til jordskjelvkatastrofen i Armenia i 1988.

1986: Mor Teresa aksepterer Lions Humanitarian Award.

1987: Foreningen endrer sine vedtekter og inviterer kvinner til å bli medlemmer. Lionesseklubben Lions Club Haugesund/Edda er først ute i Norge høsten 1987, og registreres også som den første «dame-klubben» i Europa.

1988: Lions Quest vedtas innført i Norge, og de første instruktørene er ferdig utdannet i 1988. De første kursene for lærere holdes i 1990. Senere har programmet skiftet navn til Mitt Valg!

1989: Den første Lions International Peace Poster Contest arrangeres. Mustapha El Tawokji fra krigsherjede Beirut, Libanon, vinner førstepremien.

1990: SightFirst lanseres for å begrense blindhet. Femten år senere er 182 millioner USD samlet inn for 758 prosjekter i 89 land.

1993: Lions Norge starter opp sitt eget Sight First øyehelseprosjekt i Uganda (vedtak på Riksmøte 1992).

1995: LCIF samarbeider med The Carter Center, ledet av tidligere USA president og Lion Jimmy Carter, for å begrense elveblindhet i Afrika og Latin-Amerika.

2002: Lions etablerer to klubber i Kina, landets første frivillige medlemsorganisasjon siden 1950-tallet.

2004: Etter det ødeleggende jordskjelvet og tsunamien i Sør-Asia, mobiliserer Lions mer enn 15 millioner USD til å gjenoppbygge boliger, skoler og barnehjem i fem nasjoner.

2005: Oppfølgeren Campaign SightFirst II lanseres. I løpet av tre år overgår Lions sitt innsamlingsmål med 205 millioner USD.

2010: The Bill & Melinda Gates Foundation bidrar med 5 millioner USD til meslingkampanjen «One Shot: One Life», og Lions samler inn mer enn 10 millioner USD til kampanjen i de neste to årene.

2017: Lions Norge ferdigstiller sitt første Safe Center for syriske flyktningbarn i Libanon

• Les denne informasjonen som brosjyre: